Färjås Yogaretreats

yoga-retreats.se

Konrad driver yogakloster i sin gammelmormors hus på Färjås, som nu är öppet som yogiskt B&B och retreatverksamhet. Konrad är uppvuxen i Vallda, och 2013 flyttade han tillbaka efter 20 år utomlands.


”Jag blev 40 år och längtade efter att samla mig och allt jag gjorde på en och samma plats. Klostrets fyra hörnstenar är andlighet, hälsa, konst och samhällsengagemang, vilket är precis vad jag har arbetar med i livet. Under alla år utomlands har Färjås alltid varit en fast punkt att komma tillbaka till. Det är fantastiskt att nu få bo och verka här på heltid!”

Färjås Yogaretreats erbjuder fördjupande undervisning i yoga och meditation, som kurs och retreats. Men också i tex örtmedicin, mathantverk och regenerativt odlande.


”Inre och yttre hållbarhet hänger ihop. Yoga handlar inte bara om yogaställningar på en yogamatta, utan att naturligt navigera mot de hållningar och livsval som hjälper oss att växa. Där kan vi lära mycket genom att uppmärksamt integrera naturens processer i vår vardag.”

Sedan starten 2012 har Färjås Yogaretreats tagit emot många hundra besökare. En del kommer regelbundet för yogaundervisning och helgretreats, medan andra bor där veckovis eller längre, för att komma undan och läsa eller skriva en bok. 


Mer krävande retreats med djupgående teoretisk och praktisk undervisning varvas med veckor för eget fördjupande, utan schemalagd undervisning. Under vistelsen tar de flesta en digital detox.


"Mycket sker faktiskt av sig självt, när man lägger ifrån sig mobilen och ger sig tid att lyssna inåt, förklarar Konrad."

Färjås Yogaretreats jobbar med traditionella mathantverk utifrån egna odlingar. På samma sätt vill man förmedla kunskap kring hur man kommer igång med att göra egen kroppsskrubb, krämer, oljor och tinkturer med örter från den plats där vi lever.


”Naturen är full av medicinalörter och välgörande växter. Med rätt kunskap så smälter mat och medicin samman!”


Fråga gärna om bookletten "The Gardener of the Soul" som du kan få med dig hem att läsa.

Färjås Yogaretreats bygger på fyra hörnstenar: andlighet, kreativitet, samhällsengagemang och hälsa – precis som oräkneliga kloster genom alla tider.

År 2012 lämnade Konrad Swenninger människorättsarbetet i Bryssel, för att flytta hem till Sverige och bygga upp Färjås Yogaretreats


"Sann förändring måste komma inifrån. För det behöver vi förståelse och metoder, men också levande exempel på att livet faktiskt kan formas utifrån vår innersta och djupaste längtan, säger Konrad. Sista helgen i varje månad har vi tyst retreat där man lär sig meditera i stillhet. För många är tystnaden samtidigt efterlängtad och utmanande. Man behöver inga förkunskaper, däremot behöver man ett levande hopp om att friden finns där inne, och en vilja att följa den."

Området Färjås ägs och förvaltas gemensamt inom släkten, i naturvårdande samarbete med Västkuststiftelsen och Kungsbacka Golfklubb. Bland annat utforskas hur golfbanor aktivt kan verka för biologisk mångfald, och bli en bidragande och välintegrerad del av omgivande natur.